Festival Dj

Voor veel dj’s is draaien de status van festival dj het hoogst haalbare. Bij aankomst een eigen kleedkamer met daarin een tafel vol drank en vers fruit. Eenmaal bij het podium een springende mensenmassa vanaf het eerste moment dat jij de platenspelers aanraakt. En als je dan naar huis gaat staat de organisator met een grote zak geld klaar om je te bedanken voor je geweldige optreden. Welke dj droomt daar nou niet van. Maar nu even terug naar de realiteit, is draaien op een festival wel zo fantastisch? Hieronder bespreken we 3 x waarom je wel en niet op een festival wil draaien. En trek zelf je conclusies.

 

3 x waarom je wel een festival dj wil zijn

 

  1. Niks mis met wat zelfvertrouwen!

Laten we eerlijk zijn. Op een verjaardag of in de kroeg krijg je als dj regelmatig de vraag welke toffe shows er nog op de planning staan. Of wat de gaafste show is die je ooit gehad hebt. Dan klinkt Café ’t Hoekje in Lutjebroek toch echt minder dan bijvoorbeeld festival dj op Mysteryland, Wish Outdoor of Amsterdam Open Air. Alleen al daarom is het lekker voor je zelfvertrouwen om op een festival te draaien.

 

  1. Je socials zijn niet onbelangrijk

We gaan nog even door op dat zelfvertrouwen. Want je socials moeten natuurlijk wel regelmatig bijgewerkt worden. En ook daar misstaat een aankondiging of fotoverslag van een vet festival beter dan dat ene cafeetje op de hoek. Maar dan zijn we er nog niet, want het moeten natuurlijk wel mooie kiekjes worden. Zorg daarom voor een vriend die foto expert is met zijn mobiel of neem zelfs een professionele fotograaf mee naar je optreden. Kost wat, maar dan heb je voor de komende tijd wel wat mooie plaatjes. En kom je al dichterbij de echte festival dj!

 

FESTIVAL DJ 2

 

  1. The network makes the dream…

Leuk, die mooie praatjes en plaatjes. Er moeten ook nieuwe boekingen binnenkomen! Daarom is het belangrijk dat je als artiest de backstage in kan. Jij bent namelijk niet de enige artiest die achter de schermen rondloopt. Er vanuit gaande dat jij nog niet wereldberoemd bent wanneer je dit leest, is de kans groot dat je de andere artiesten die backstage lopen goed in je netwerk kunt gebruiken. We raden je dan ook aan om vroeg naar het festival te gaan. Zo kun je lekker backstage rond hangen in de artiestenlounge of bij het podium. Wie weet wie je allemaal leert kennen!

 

3 redenen waarom je niet op een festival wil draaien:

“Elk voordeel heb z’n nadeel” zei een voetbal grootheid ooit. En gelijk had hij. Want hoe leuk het draaien op een festival ook lijkt, zolang je geen betrouwbaar portfolio hebt opgebouwd, zitten er ook mindere kanten aan.

 

  1. Springende mensen massa’s

Ik benoemde het eerder al: De meeste dj’s zien zichzelf al staan, hun favoriete plaatjes draaien, met een springende mensenmassa voor een groot podium. De kans dat de werkelijkheid er heel anders uitziet is groot. Als onbekende dj sta je vaak vroeg op de line up. En ook niet op de grootste podia. Ook als je wel primetime staat, is loert het risico dat de headliner om dezelfde tijd op de mainstage optreedt nog steeds om de hoek. Waarschijnlijk niet echt in jouw voordeel.

 

Festival dj klein

 

  1. Geld speelt geen rol

De financiële kant van een optreden is ook niet onbelangrijk. Maar houdt rekening met het feit dat festivals enorme risico’s nemen. Ze bouwen vette podia, boeken dure artiesten en gokken erop dat het die ene dag of dat ene weekend in het jaar mooi weer is (respect!). Daarom proberen ze dit risico niet groter te maken dan nodig. De budgetten voor een onbekende festival dj zijn dan ook nihil. Festivals beseffen maar al te goed dat jij graag bij hun op wil treden. En maken hier gebruik van. Zo helpen jullie elkaar een beetje vooruit. Neem dan ook genoegen met het feit dat je een kleine onkostenvergoeding of zelfs niks betaald krijgt. En zie het als een investering in de toekomst.

 

  1. Het lijkt mooier dan het is

We komen nog even terug op het feit dat jij waarschijnlijk niet wereld beroemd bent. Hierdoor krijg je al minder betaald. En zal je niet op het beste podium of tijdstip optreden. Simpelweg omdat je vervangbaar bent. De kans dat de organisatie druk is met alle faciliteiten voor de headliner(s)is groot. En dat ze jou dan gedeeltelijk, of zelfs compleet, vergeten is ook aannemelijk. Verwacht dus geen eigen kleedkamer, een koeling met je favoriete biertjes en een bak vol blauwe m&m’s. Want ik beloof je, je komt van een koude kermis, uh festival, thuis.

 

Eindconclusie:

Draaien op festival kan je zeker vooruithelpen. Je kunt er wat meer aanzien door krijgen, de socials pimpen en je netwerk uitbreiden. Maar de nadelen spreken ook voor zich. Verwacht dus zo min mogelijk, dan kan het alleen maar meevallen. En start vandaag nog met het bouwen aan een goed portfolio (met Artistlist). Dan kun je in de toekomst aantonen dat jij dat podium, tijdstip of die aandacht sowieso waard bent.

 

Wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws omtrent artiesten, boekingen en DJ's?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Artistlist

Schrijf je direct in

Volg @artistlistnl op Instagram

expand_less