Als dj beter uit deze corona crisis!

Daar zat je dan ineens. Verplicht thuis op de bank. Op een zaterdagavond. Terwijl je volgens je agenda in een volle kroeg had moeten staan. Geen enthousiast dansende mensen. Niet bezig met je favoriete plaatjes mixen. En dus ook geen geld op je bankrekening gestort. Ondanks dat alles weer stapje voor stapje vooruit gaat, zal de vooruitgang in de evenementen- en uitgaansindustrie nog wel even op zich laten wachten. Voor een dj is de coronacrisis een regelrechte ramp!

 

De vraag is echter of je als DJ gaat lijden of leiden?

Inmiddels hebben veel dj’s wel een keer voor een livestream gedraaid. Tiger King, Michael Jordan; The Last Dance en andere series op Netflix uitgespeeld. Een extra handeltje in wc-rollen opgezet, en die weer door de plee kunnen spoelen. Nu is de tijd om ervoor te gaan zorgen dat je straks weer vooraan staat, en ook blijft staan! Om je te helpen heb ik een aantal tips voor je op papier gezet.

 

Zonder de juiste muziek, geen feestje!

Of je nu rekordbox, een laptop met software of losse mappen gebruikt: een goede indeling van je muziek is het halve werk. Maar ook ontzettend veel werk! Niets is zo irritant als een nummer niet terug kunnen vinden. Als je het dus nog niet gedaan hebt, zoek je muziek dan eens opnieuw uit en deel deze bijvoorbeeld in op basis van muziekstijl, bpm of moment-in-de-set-avond. Haal alle muziek die je echt nooit meer draait eruit, maar bewaar het wel ergens op je computer. Niks zo lekker als een opgeruimd gevoel! We kunnen wel stellen dat je je niet kunt verschuilen achter het excuus dat je er geen tijd voor hebt…

 

Blijf up-to-date!

De kracht van een goede dj zit hem natuurlijk voor meer dan de helft in de juiste muziekkeuze. En daar kun je in deze tijd je voordeel uit halen. Want ook in deze tijd is het belangrijk om je muziek bij te houden. Maar het voordeel van het feit dat je het nu niet direct nodig hebt, is dat je een stuk kritischer naar muziek kunt kijken. Alleen de echte hits zijn over een tijdje (wanneer je hopelijk weer aan het werk kunt) nog steeds populair. Ikzelf heb hiervoor een map op mijn Rekordbox die “nieuw” heet. Hier drop ik alle laatst gedownloade muziek om deze nummers vervolgens eerst een aantal keer te testen. Pas daarna verplaats ik ze definitief in een andere map. Zo voorkom ik de eerste “vervuiling” in mijn muziekbibliotheek.

Als dj beter uit deze corona crisis! 2

 

Blijf je als dj ontwikkelen!

Af en toe een serie bingewatchen is lekker. Maar uiteindelijk word je toch het gelukkigste van jezelf ontwikkelen. Ga daarom iets doen wat je al heel lang wilde doen. Zelf check ik regelmatig online een (gratis) cursus. Als je even zoekt vind je tal van websites waar je de meest gave cursussen voor een prikkie kunt volgen. Of het nu online marketing, produceren of het bouwen van een website is. Blijf jezelf ontwikkelen! Door nieuwe dingen te leren houd je in deze beroerde tijd je hersenen een beetje aan het werk. Creativiteit is tenslotte een belangrijk onderdeel van het dj zijn, doe daar dan ook wat mee!

 

Nieuwe foto’s

Of je nu dagelijks een 7minute work-out doet of de menukaart van de plaatselijke McDonald’s regelmatig op kwaliteit gecheckt hebt. De kans is groot dat je er na deze quarantaine anders uit ziet. Goede reden om je presskit weer eens bij te werken en te zorgen dat je daar weer strak op staat. Dit hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn, er zijn voldoende manieren om met je mobiel vette foto’s te maken!

Artistlist 2

Weer aan de gang!

En als we dan weer aan de bak mogen, ben je blij dat je weer op je vaste stekje staat. Maar je wil dan logischerwijs ook dat je agenda goed gevuld blijft met leuke optredens. Niet makkelijk om te zien welke ondernemingen bij jou passen. Daar is Artistlist voor! Dé tool waar je boekingen ontvangt, beoordeeld wordt op je kwaliteiten (door de ondernemer) en waar je bij nieuwe ondernemers wordt voorgesteld. Klinkt goed toch?! Je bouwt ook nog eens een portfolio op zodat deze ondernemers in de toekomst automatisch bij jou terecht komen, zo ben jij in het vervolg een stuk minder tijd kwijt aan marketing. Deze beoordeling verloopt overigens wederzijds, dus jij ziet ook in een oogopslag hoe andere dj’s over deze ondernemer denken.

 

Laat jezelf zien zoals je bent!

Als laatste wordt er van een dj verwacht dat hij zijn omgeving op de hoogte houdt. Grote kans dat jij op jouw social media vooral bezig bent met hoe je meer boekingen kunt krijgen. Daardoor post je waarschijnlijk dingen die je groter en mooier maakt dan ze eigenlijk zijn, alleen maar omdat je hoopt dat het nieuwe boekingen oplevert. Maar als die boekingen al automatisch binnen komen, dan ligt daar geen druk meer op en deel je dingen waar je écht gelukkig van wordt. Zijn dat live setjes? Neem het op en deel het. Liever bezig met produceren? Laat dat dan zien. Ben je je aan het voorbereiden op een gig? Ook dit kan interessant zijn voor je volgers. Leg het vast, deel het en je doelgroep zal het meer waarderen dan ooit? Waarom? Heel simpel. Omdat ze zien dat het echt is!

 

Kortom:

  • Zoek je complete muziekbibliotheek eens uit
  • Maak een plan hoe je in de toekomst je muziek razendsnel bijhoudt
  • Zorg dat vaste locaties aan je denken als ze weer open mogen
  • Maak een account op Artistlist
  • Deel dingen die je zelf leuk vind op social media

Wil je meer weten over Artistlist? Laat hier je gegevens achter:

 

* indicates required
Wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws omtrent artiesten, boekingen en DJ's?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Artistlist

Schrijf je direct in

Volg @artistlistnl op Instagram

expand_less