Wat is een mixer of mengpaneel - Artistlist.nl

Misschien werk je wekelijks met dj’s of band, maar heb je eigenlijk geen idee wat een mixer of mengpaneel is. We leggen het je hier stap voor stap uit. Een mixer of mengpaneel is een apparaat waarmee diverse audio- of videosignalen met elkaar gemengd kunnen worden tot één geluidsignaal. Dit kunnen in het geval van een dj de geluiden van verschillende platenspelers zijn. Of bij een band de geluiden van de verschillende instrumenten. Daarnaast heb je de radio- en de studiomixers. Dit zijn in de basis dezelfde mixers als die van een dj. In de praktijk zal jij als ondernemer te maken krijgen met twee soorten mixers: de dj-mixer en de live-mengtafel voor een band. Hieronder lichten we deze twee verschillende mixers verder toe.

 

De DJ Mixer

De dj-mixer wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt door dj’s in clubs, festivals en andere feestlocaties. De dj-mixer bestaat over het algemeen uit een viertal kanalen. Per kanaal kan de dj snel en efficiënt de geluidsinstellingen per kanaal veranderen. Vaak zijn dit drie knoppen, waarmee je razendsnel de hoge, midden en lage tonen kunt veranderen met daaronder een schuif voor het volume. Deze instellingen zijn bedoeld voor het snelle mixwerk waar een dj mee te maken heeft, en waardoor hij nummers makkelijk in elkaar over kan laten lopen. Naast deze basisinstellingen hebben de meeste dj-mixers tegenwoordig tal van effecten waarmee het de dj nog makkelijker wordt gemaakt om er een heerlijke show van te maken.

 

Overige functies

Naast deze functies voor verschillende kanalen heeft de dj-mixer een koptelefooningang. Hiermee kan de dj een nieuw nummer beluisteren voordat hij het in gaat mixen. Maar waar hij via zijn hoofdtelefoon al luistert naar het nummer dat gaat komen, is het ook belangrijk om te horen welk nummer er al speelt. Hiervoor dient de monitorbox. Deze box ligt meestal op oorhoogte naast de dj. Verder heeft deze mixer altijd een microfooningang die is ingericht op een mc. Deze microfoon is zowel qua volume als toonhoogte verstelbaar. Als laatste heeft een dj-mixer diverse in- en uitgangen om verschillende soorten apparaten en geluidssystemen op aan te sluiten.

 

De live-mengtafel

De live-mengtafel is een ander verhaal. Deze mixer heeft in alle opzichten veel meer opties en mogelijkheden dan een dj-mixer. Laten we beginnen bij het aantal kanalen, dit zijn er in de basis tussen de tien en twintig stuks. Vervolgens heeft het ook nog eens per kanaal zeer veel (vaak vijf of zes) mogelijkheden om de juiste klankkleur in te stellen. Per kanaal zijn er veel verschillende mogelijkheden om apparatuur, microfoons of speciale instrumenten aan te sluiten. Ondanks dat de basiskenmerken van een live-mengpaneel erg lijken op die van een dj-mixer, is dit mengpaneel allesbehalve efficiënt. Waar je een dj-mixer vrij makkelijk zelf in kunt stellen is er om deze reden eigenlijk altijd een geluidstechnicus bij, om te zorgen dat dit live-mengpaneel professioneel bediend wordt.

Wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws omtrent artiesten, boekingen en DJ's?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Artistlist

Schrijf je direct in

Volg @artistlistnl op Instagram

expand_less