Welke apparatuur heeft een artiest nodig?

Wanneer je geld uitgeeft aan het boeken van een artiest, verwacht je ook een goed optreden. Hoeveel je uitgeeft maakt niet uit, jij wil gewoon waar voor je geld. En terecht! Maar om deze verwachting waar te kunnen maken heeft de artiest wel de juiste apparatuur nodig. In een Fiat Panda heeft Max Verstappen namelijk ook weinig te zoeken op een Formule 1-circuit. Het is niet een kwestie van willekeurig wat geluidsapparatuur in de zaal zetten en de artiest succes wensen. Maar welke uitrusting heb je dan nodig voor een optreden? Hieronder leg ik ze allemaal uit per artiestsoort.

Allereerst. Er zijn veel verschillende soorten artiesten. De meest bekende in het uitgaansleven zijn een dj, band, saxofonist en zanger, om er even een paar te noemen. Per artiestsoort is hele andere apparatuur nodig. Welk materiaal een artiest exact nodig heeft staat omschreven in zijn rider. We gaan hieronder even globaal in op de benodigdheden van een band en een DJ.

 

Welke apparatuur gebruikt een dj?

Een dj verbindt verschillende nummers aan elkaar. Waar een zanger zijn eigen of andermans nummers achter elkaar zingt, doet een dj dit met een dj-set. Deze dj-set bestaat uit 2 of 3 draaitafels en een mixer (ook wel mengpaneel genoemd). Welke draaitafels je nodig hebt is afhankelijk van hoe de dj de muziek draait. Anno 2020 draaien de meeste dj’s digitaal vanaf een USB stick of externe harddrive. En gaat de voorkeur in 98% van de gevallen uit naar Pioneer apparatuur. Zo zijn de CDJ2000 Nexus en DJM 900 Nexus series de standaard voor in de Nederlandse clubs. Maar ook in dit digitale tijdperk zijn er nog genoeg dj’s die de voorkeur geven aan old school vinyl. Het mengpaneel is normaliter een vierkanaalsmixer dat zorgt dat de nummers met elkaar gemixt kunnen worden. Daarnaast zal de dj om strak te mixen een goede monitor box nodig hebben. Deze gebruikt hij om het zaalgeluid zonder vertraging te horen en hierop in te spelen als hij staat te mixen.

 

Welke apparatuur gebruikt een band?

Ondanks dat een band en een dj veel van elkaar verschillen, is de basis hetzelfde. Zoals je hierboven hebt gelezen mengt een dj de verschillende nummers vanaf platenspelers in elkaar. Een band doet – kort door de bocht – hetzelfde met de verschillende instrumenten. Ze sluiten alle instrumenten via een kabel of microfoon aan op een grote mengtafel. Deze mengtafel ziet er overigens wel wat anders uit dan die van een DJ! Vervolgens stellen ze dit af zodat de verschillende instrumenten zoals gitaar, drum, toetsen en de zang allemaal even hard en zuiver klinken in de zaal. Voor een band heb je dus diverse microfoons en een flink mengpaneel nodig. Maar dan ben je er nog niet. Ook heeft een band goede monitoren nodig, en vaak ook nog wel wat versterkers.

Voor een zanger of live muzikant geldt in de basis hetzelfde als voor een band. Microfoons zijn, samen met een goede mengtafel en monitorspeakers de basis voor een goed optreden.

 

Eindconclusie:

Wanneer je een artiest geboekt hebt, vraag dan naar zijn rider en neem het technische gedeelte heel serieus. Want welke apparatuur een artiest nodig heeft verschilt regelmatig. Hoe beter jij dit als organisator regelt, hoe beter het optreden zal zijn. Mocht je twijfelen over een bepaald aspect neem dan gewoon even contact op met de artiest zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. En ondanks dat het meer is dan alleen dat zaalgeluid, komt de basis allemaal op hetzelfde neer. Oefening baart kunst en dit heb je sneller onder de knie dan je denkt.

Wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws omtrent artiesten, boekingen en DJ's?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Artistlist

Schrijf je direct in

Volg @artistlistnl op Instagram

expand_less