Wat is een rider

Er wordt regelmatig gevraagd: Wat is een rider

Een rider is bedoeld om de wensen van een artiest aan een ondernemer overzichtelijk kenbaar te maken. Meestal is een rider daarom in 2 delen opgesplitst: een hospitality rider en een technische rider.

De hospitality rider

Hospitality staat voor het naar de zin maken van iemand. Hierin geeft een artiest aan wat ervoor kan zorgen dat hij zich optimaal voelt. Zowel voor als tijdens zijn optreden. Hierbij kun je denken aan een kleedkamer, zijn favoriete drankje en bij een lange dag kan er een maaltijd gewenst worden. Ook zijn handigheden als parkeerplaatsen, (gewassen!!) handdoeken, gastenlijstplaatsen en een spiegel passen hierin. Over het algemeen zijn de hospitality wensen ook echt daadwerkelijk wensen waarmee je het de artiest extra naar zijn zin kan maken. Hierdoor mag je als ondernemer ook een beter optreden verwachten. Een ouderwetse win-win dus. Mocht je iets niet kunnen leveren, zijn deze wensen vaak wel bespreekbaar.

De technische rider

Dit is de belangrijkste! Hierin staan alle technische benodigdheden die een Dj nodig heeft om zijn optreden tot een sfeer verhogend geheel te maken. Denk hierbij aan het geluid, de soort platenspelers of mixer die hij nodig heeft en de backline. Maar ook de indeling van het podium kan erin staan, waar de afstelling van het licht een belangrijke factor bij is. Daarnaast is het mogelijk dat er bepaalde crew verwacht wordt om het geluid te regelen.

Kortom: Wanneer een artiest een duidelijke (een niet te overdreven) rider opstelt, en de ondernemer hem goed naleeft, kan het alleen maar een knaloptreden worden! Dit overzicht is naast de afgesproken gage of fee dan ook een van de belangrijkste afspraken die je met elkaar aangaat!

 

Wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws omtrent artiesten, boekingen en DJ's?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Artistlist

Schrijf je direct in

Volg @artistlistnl op Instagram

expand_less