DJ set voorbereiden 

Wanneer je voor een publiek optreedt, kom je graag goed voor de dag. Je dj set voorbereiden is dan wel op zijn plaats. Want voor verrassingen komen staan is niet fijn. Toch? Tegelijkertijd zorgt “voorbereiden” er ook voor dat je nadenkt over waar je terecht gaat komen. Terwijl je nog geen idee hebt hoe de situatie zal zijn. Dat hangt weer af van de sfeer, het aantal gasten en misschien wel het weer.

 

De Basis…

Er zijn twee punten die – in onze ogen – niet echt bij de voorbereiding horen maar bij het leven van een dj. Ten eerste: dat je altijd zorgt dat jouw muziek helemaal up-to-date is. En daarnaast dat je goed voor jezelf zorgt waarmee we bedoelen dat je voldoende slaap krijgt en je maag vult met gezond eten. Dit zijn voor ons dé basis-ingrediënten om continu klaar te zijn voor een goede show.

 

Je hele set voorbereiden?

Uiteraard kun je jezelf eindeloos voorbereiden. Je hele set en nummer voor nummer. Tot in detail voorbereiden raden wij iedereen af wiens naam geen extra tickets verkoopt. Daarmee bedoelen we dat jij er voor de mensen bent, niet andersom. De ondernemer verwacht dat jij terplekke in kan schatten waar het publiek behoefte aan heeft én dat jij weet hoe je de sfeer naar een hoger niveau gaat tillen. Teveel voorbereiding zorgt ervoor dat je niet flexibel bent en dat je niet (goed) kunt inspelen op het publiek. Je kunt je wel goed voorbereiden door bijvoorbeeld een aantal verschillende mapjes met voldoende muziek klaar te zetten die verschillende settings passen.

DJ USB vs SD-kaart 1

Moet je jezelf verder wel voorbereiden?

Dat is de allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Want geen voorbereiding kan ook een vorm van voorbereiden zijn. De show, de mensen en de sfeer op je af te laten komen en daarop inspelen zodat je er een veel betere avond van kunt maken. Wanneer je zonder verwachtingen aan iets begint, is de kans dat het tegenvalt minder. Iets waardoor veel dj’s juist beter presteren. Hier zit nog één hele belangrijke vraag aan vast: hoe uniek is het optreden? Een zaterdagavond in een gezellig danscafé is een hele andere show dan een mainstage festivalboeking. Denk hier dus vooraf wel goed over na.

 

Wat verwacht de ondernemer van je?

Oké. Die dj set goed voorbereiden dus. Want je wordt wel betaald voor een dienst (lees: het leukste werk van de wereld), en je wil zo goed mogelijk presteren. En wie betaalt bepaalt. Vraag jezelf daarom af wat de opdrachtgever van je verwacht. Sta je in een line-up met dj’s voor en na je, waardoor je de sfeer van en naar een bepaald niveau moet begeleiden met je muziek? En hoe kun jij bijdragen aan wat de ondernemer wil dat zijn gasten de volgende dag zich nog herinneren. Een mooie opbouw van de avond, complete chaos of een constante goede sfeer zodat deze avond de baromzet maximaal is? Denk na over deze elementen en (natuurlijk) wie de doelgroep tijdens jouw show is.

 

Wat wil je er zelf uithalen?

Je moet iets doen waar je plezier in hebt, zo simpel is het. Want als je plezier hebt gaat het vaak vanzelf een stuk beter. Denk voor een show daarom goed na over wat je zelf eruit wil halen. Word je bijvoorbeeld gelukkig van bepaalde nummers, verwerk deze dan in je set. Mits ze bij de doelgroep en wensen van de ondernemer passen natuurlijk. Maar ook bepaalde promotiedoeleinden kunnen bij een festival setting een prima motivatie zijn. Wil je mooie foto’s voor je socials, een toffe video om jezelf aan ondernemers voor te stellen of bijvoorbeeld je set opnemen? Bereid dit dan voor. En stem af met de ondernemer of het akkoord is als je dit tijdens jouw set doet.

 

Eindconclusie:

Je kunt eindeloos over nadenken wat je gaat doen en je dj set voorbereiden. Maar wanneer jouw muziekcollectie gewoon helemaal bijgewerkt is, je voldoende ervaring hebt en uitgerust naar een show komt, is een hele uitgebreide voorbereiding niet nodig. Laat alles lekker op je af komen en zorg dat je met je eigen stijl in dienst van het publiek en – belangrijker nog van de ondernemer – draait. Dan (en anders trouwens ook) heb je de mooiste baan ter wereld!

 

Deel deze blog

Categorieën

Wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws omtrent artiesten, boekingen en DJ's?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Artistlist

Schrijf je direct in

Volg @artistlistnl op Instagram

expand_less