Sommige dingen zie je zo vaak dat je er niet meer over nadenkt en je ze voor lief neemt. Zo ook als dj wanneer je op zoek bent naar nieuwe muziek. De remixen, mashups en bootlegs vliegen je om de oren. Maar wat is het verschil nou eigenlijk? We leggen het verschil tussen een remix, bootleg en mashup hieronder uit. Ondanks dat ze niet altijd meer goed gebruikt worden.

 

Wat is een remix?

Laten we beginnen met de meest voorkomende. Een remix komt van origine uit de reggaewereld. Het is een nieuwe versie van een bestaand nummer. En deze kan op elke denkbare manier bewerkt zijn. Denk aan het tempo, de tekst kan aangepast en zelfs verwijderd zijn of de zanger(es) kan ingeruild zijn voor een ander. Alles is hierin mogelijk. Vooral binnen de dance scene is het al tijden normaal dat er meerdere remixen van iedere track gemaakt worden. Maar tegenwoordig gebeurd het eigenlijk in ieder muziekgenre.

 

Soms zijn het oudere nummers die in een nieuw jasje worden gestoken. Maar vaak gebeurd het ook al bij het uitkomen van een nummer dat een artiest bevriende artiesten in een andere sound vraagt om er een remix van te maken. Zo krijgt het nummer direct meer bekendheid bij een bredere doelgroep. En steeds vaker worden remixen een grote hit dan het origineel. Denk aan Sam Feldt, die dankzij de remix van EDX een wereldhit scoorde met Show me love.

 

David Guetta · I’m Good (Blue)

 

Wat is een Bootleg?

Een bootleg is eigenlijk precies hetzelfde als een remix. Maar dan is het zijn illegale broertje. Waar een remix goedgekeurd wordt door de originele artiest, is een bootleg dat niet en wordt deze illegaal uitgebracht om door dj’s gedraaid te worden. Wanneer dit echt een hit is gebeurd het nog wel eens dat er een officiële remix van volgt.

 

Het woord bootleg betekend letterlijk vertaald de schacht van een laars. De naam komt uit de jaren twintig. Waar tijdens de drooglegging het verboden was om alcoholische dranken te verhandelen in de VS. Hierdoor werd er veel drank verstopt in de schat van een laars en zo illegaal meegesmokkeld. Zo is de naam bootleg ontstaan in de muziekwereld als illegaal product en dus een soort smokkelwaar.

NOME. · Timbaland ft. Justin Timberlake & Nelly Furtado – Give It To Me (NOME. Bootleg)

 

Wat is een Mashup?

Een mashup is een samenvoeging van 2 of meerdere nummers tot 1 liedje. De dj of producer gebruikt bijvoorbeeld de vocals van het ene nummer, en zet hier de beat van een ander nummer onder. Meestal worden hier herkenbare nummers voor gebruikt om het publiek extra te verrassen met nummers welke ze normaal in een andere vorm op de radio horen. Dit kan vooraf voorbereid zijn en als één nummer gedraaid worden. Maar bekende dj’s als Joshua Walter staan er bijvoorbeeld om bekend om non-stop beats met andere vocals live door elkaar te mixen, en dus een mashup ter plekke te verzinnen.

WeDamnz Mashups & Edits · Shawn Mendes, Camila Cabello vs. Oliver Heldens, Riton – Señorita vs. Turn Me On (WeDamnz Mashup)

 

Deel deze blog

Categorieën

Wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws omtrent artiesten, boekingen en DJ's?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Artistlist

Schrijf je direct in

Volg @artistlistnl op Instagram

expand_less