DJ Gratis Optreden JA OF NEE?

Je hebt het vast wel meegekregen. Want ondanks dat we allemaal ergens wel trots zijn op ‘onze’ Max Verstappen is er door dezelfde mensen nog nooit zoveel en zo negatief over de Formule 1 gesproken als de afgelopen editie van de race in Zandvoort. Met als klap op de vuurpijl het verzoek van onze zeer maatschappelijk betrokken prins Bernhard Junior: of de band Chef’Special gratis wilde optreden bij circuit Zandvoort. Dan komt bij ons weer de vraag naar boven waarom je als dj gratis op zou treden? En waarom je dat wel of niet moet willen.

 

Ze snappen het gewoon niet

Ergens kun je het mensen niet kwalijk nemen dat ze dit soort aanvragen doen. Ze lezen alleen enkele succesverhalen in het nieuws over die ene artiest die de supersterrenstatus bereikt, waardoor het beeld ontstaat dat artiesten niks tekortkomen. Terwijl 99% van de artiesten nog niet in de buurt komt van deze status. Maar ze ondertussen wel iedere maand hun huur moeten betalen en ‘s ochtends een boterham eten om de creativiteit op gang te houden voor een goede show die eraan komt.

 

Als je weet wat je waard bent…

Gratis optreden dus. Dat kan iedereen eigenlijk wel. Maar wie help je ermee? Wanneer je met een echte ondernemer te maken hebt, is zijn doel: een zo goed mogelijk feest neerzetten. En in het geval van een horecazaak zal deze als doel hebben de gasten week na week terug te zien. De serieuze ondernemers betalen dus maar al te graag voor goede kwaliteit. Want zij weten ook: het leveren van kwaliteit kost geld, maar het niet leveren van kwaliteit kost kapitalen! Als jij degene bent die deze gewenste kwaliteit kan leveren, ben je dus geld waard. En als de ondernemer doet alsof hij dit niet snapt, dan is het geen ondernemer maar een… nou ja vul zelf maar in.

 

Je wordt ook serieuzer genomen!

Stel jezelf daarbij eens de vraag wanneer iemand zijn dienst of product gratis bij je aanbiedt, heb jij dan vertrouwen in de kwaliteit hiervan? Wij ook niet! Wanneer je een normale prijs vraagt voor je dienst word je dan ook eerder serieus genomen dan wanneer je jezelf gratis aanbiedt. En daarbij rijst ook de belangrijke vraag: als je het gratis doet, hoe en wanneer ga je dan wel ooit geld vragen?

DJ Gratis Optreden

Waarom treden mensen dan wel gratis op?

Daar wordt het verschil van gratis en ‘voor niks’ duidelijk. Want gratis hoeft niet te betekenen dat je er niks aan over houdt. Wanneer je een dj-contest wint en op de mainstage van een vet festival de openingsset mag verzorgen, is dit vaak wel gratis maar zeker niet voor niks. Je doet een mooie ervaring op en ook je netwerk en zichtbaarheid worden flink opgeschroefd. Gratis draaien doen we dus alleen wanneer er een flinke vooruitgang in je netwerk, zichtbaarheid of ongekende ervaring tegenover staan. En zelfs dan adviseren we om een kleine onkostenvergoeding te vragen. Daarmee zet je een eerste stap voor de volgende keer om wel een fee te vragen.

 

Eindconclusie:

Als je het ons vraagt dan moet je jezelf nooit gratis aanbieden. Weet wat je waard bent ten opzichte van de plek waar je graag kan of wil draaien. Want naast dat je serieuzer genomen wordt, wil je een ondernemer die de waarde van een goede dj niet ziet – in onze ogen – ook niet in je netwerk hebben. Daarom werken we met Artistlist aan een kwalitatief platform waarmee je als dj ook direct een mooi portfolio opbouwt. En wanneer je toch gevraagd wordt om gratis te draaien, dan moet daar wel iets tegenover staan waar jij blij of beter van wordt!

Wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws omtrent artiesten, boekingen en DJ's?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Artistlist

Schrijf je direct in

Volg @artistlistnl op Instagram

expand_less