Een dj boeken is niet zo moeilijk. Het boeken van de juiste dj is daarentegen een totaal ander verhaal. Wanneer je een horecazaak runt, feest organiseert, of een terugkomend concept opzet is het in het bijzonder belangrijk dat de gasten langer blijven en het liefst ook terugkomen. Om daarvoor te zorgen is de sfeer het allerbelangrijkst. En voor die goede sfeer is de dj, samen met het personeel, de lichtjockey en de aankleding, een nogal bepalende factor.

 

DJ boeken 1

Een DJ boeken: Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten:

  1. Welke sfeer moet de dj creëren
  2. Wat is het budget
  3. Hoe lang kan en moet de dj optreden
  4. De gewenste muziekstijl(en) van een dj
  5. De beschikbare en/of benodigde apparatuur voor een dj

Hoe bepaal je die sfeer?

Onze zintuigen bepalen wat we waarnemen en hoe we iets beleven. Om ervoor te zorgen dat jouw gasten zich op hun gemak voelen moet je dus zorgen dat alle zintuigen op de juiste manier geprikkeld worden. Wanneer het op jouw locatie te koud is, zullen mensen snel weer naar buiten gaan. Ditzelfde geldt wanneer de verlichting te fel of juist te donker is. Om het nog maar niet over de omgang van het personeel met de gasten te hebben. Als laatste en waarschijnlijk ook de belangrijkste is de muziek een invloedrijke factor.

 

Wat doet een dj voor de sfeer?

Het juiste nummer op het juiste moment en vooral ook niet te hard of te zacht draaien is een kunst op zich. Het aanvoelen van het publiek en de sfeer is niet iets dat je jezelf even aanleert. Dit is puur en alleen een kwestie van ervaring die je in de loop der jaren opbouwt. Uiteraard heeft de één meer gevoel dan een ander hiervoor en heeft hij dit sneller onder de knie. Maar ondanks dat het publiek vaak hetzelfde lijkt, moet een dj bij elke nieuwe locatie toch weer even dat zesde zintuig op scherp zetten.

 

Maar nu moet je een dj boeken, waar begin ik?

Nu je weet wat er belangrijk is, gaan we door naar het daadwerkelijk boeken van een dj. Wanneer je een dj gaat boeken zijn er tal van punten die belangrijk zijn, maar de allerbelangrijkste zijn:

  • Jouw budget voor een dj
  • Hoe lang kan een dj optreden?
  • De gewenste muziekstijl(en) van een dj
  • De beschikbare of benodigde apparatuur voor een dj

DJ Boeken 3

Het budget voor een dj

Welk budget je uit wil en vooral ook kan geven is helemaal aan jou. Onthoud goed dat het budget dat jij uitgeeft direct is verbonden aan de kwaliteit die je mag verwachten. Wanneer je een dj voor 150 euro inhuurt voor een avondvullend programma, kun je niet verwachten dat deze een perfecte show neerzet en veel naamsbekendheid geniet in de regio. Het wordt dus een lastige keuze tussen het minimale budget dat je uit wil geven en de hoge kwaliteit die je graag in huis haalt. Bij Artistlist zetten we de artiesten voor je op een rijtje, gesorteerd op kwaliteit. Deze kwaliteit wordt beoordeeld door andere ondernemers. Zo worden ze beoordeeld op hun technische draaivermogen, muziekkeuze en andere kwaliteitsnormen van een dj. Op deze manier zorgen wij dat jij het maximale uit jouw budget haalt! Lees in dit artikel hoeveel je mag verwachten bij welk budget.

 

Hoe lang kan een DJ optreden?

Waar de ene dj al jaren ervaring heeft, begint de ander pas net aan zijn dj-carrière. Dit heeft alles te maken met de tijd die hij op kan treden. Bij een dj met meer ervaring is de muziekcollectie gemiddeld een stuk uitgebreider, en ook zijn muzikale kennis is breder. Zonder twijfel kan die laatste dan ook met weinig moeite een langere show draaien. Van een beginnende dj met één tot twee jaar ervaring kun je niet verwachten dat deze vier tot vijf uur lang de juiste nummers op het juiste moment uitkiest en perfect draait. Zoek je iemand voor een avondvullend programma? Zorg dat je dan een ervaren dj aan de haak slaat. Zoek je iemand die even opwarmt dan is een minder ervaren dj een prima optie. Communiceer wel goed met een dj hoe het programma van die avond eruitziet, want voor je het weet draait die eerste dj alle Top 40-hitjes al en verschiet hij het kruit van de dj na hem. Bij Artistlist geef je eenvoudig jouw wensen voor de tijdsduur aan en zetten wij de beste opties op een rijtje. We letten op ervaring van de dj en vooral ook de ervaringen van andere ondernemers. Zo heb je snel een betrouwbaar overzicht van de mogelijkheden.

 

De gewenste muziekstijl(en) en sfeer van een dj

Jij als ondernemer weet precies welke sfeer en muziekstijlen passen bij de avond die jij in gedachten hebt. Nu loop je alleen tegen twee problemen aan: “Hoe weet je welke muziekstijl een dj speelt” en “Hoe weet je zeker dat de dj begrijpt wat jij van de avond verwacht”. Er is niks belangrijker en moeilijker tegelijk dan goede communicatie. Hier komt nog bij dat jij als ondernemer heel anders communiceert dan de creatieve dj die elke dag droomt van volle stadions en grote festivalpodia. Daarnaast is het van belang dat wanneer je een relaxte sfeer wil, de dj zichzelf niet dusdanig overschat dat hij continu door de microfoon staat te blèren. Bij Artistlist lossen we dit probleem eenvoudig voor je op! Naast dat jij als ondernemer in een handomdraai een zoekprofiel aanmaakt, maken onze dj’s eenzelfde soort profiel over hun voorkeuren aan. Door een uniek algoritme te combineren met een beoordelingssysteem – waar alleen ondernemers de dj’s beoordelen – krijg jij gegarandeerd een overzicht van de beste opties. Je vindt dj’s bijvoorbeeld op muziekstijl, ervaring, regio en microfoongebruik. Terwijl wij de beste opties voor je selecteren, hoef jij je hier als ondernemer dus geen zorgen meer over te maken. Uiteraard bepaal jij wie er uiteindelijk staat!

 

De beschikbare of benodigde apparatuur voor een dj

Een dj zonder de juiste apparatuur is net zoveel waard als Max Verstappen zonder snelle auto: bijna niks! Het is erg belangrijk dat de juiste apparatuur aanwezig is, ingehuurd wordt of dat de dj die zelf meebrengt. Nu zie je elke maand wel weer een reclame voorbijkomen met de laatste nieuwe Pioneer-mixer of -speler, maar die zijn meestal niet te betalen. De juiste communicatie is essentieel voor verwachtingen, van jouzelf en die van de dj. Bij Artistlist hebben we een duidelijk overzicht van alle soorten apparatuur. Ook geef jij als ondernemer aan welke apparatuur er aanwezig is, en kan een dj aangeven met welke apparatuur hij graag en goed werkt. Door middel van ons zoeksysteem, de controle van jouzelf en de dj heb je dus drie middelen die ervoor zorgen dat hier geen vergissingen over kunnen ontstaan. Eenvoudig, snel en zonder veel inspanning helpen wij je miscommunicatie over dit soort dingen voorkomen. Zo komen jij en de dj nooit meer voor verrassingen te staan!

DJ boeken 2

Wekelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws omtrent artiesten, boekingen en DJ's?

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Artistlist

Schrijf je direct in

Volg @artistlistnl op Instagram

expand_less